Prajitura "Ora 12"

de stefy_a in Dulciuri, 16 Feb 2016 | 4022 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 3 oua
  • 200 g unt
  • 200 ml lapte
  • 160 g zahar
  • 280 g faina
  • 1/2 plic praf de copt
  • 50 g cacao
  • 100 g miez de nuca
  • Sirop:
  • 400 ml apa
  • 200 g zahar
  • putina esenta de rom
  • Glazura de ciocolata:
  • 240 g ciocolata cu lapte
  • 60 g unt
  • 3 linguri ulei
  • Decor:
  • 200 ml frisca lichida
  • 3 linguri zahar pudra
  • 50 g ciocolata cu lapte
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura "Ora 12":

Blat:
- laptele, untul, zaharul si cacao se pun intr-un vas, la foc mic
- se amesteca pana se topeste untul si zaharul si compozitia devine omogena
- amestecul obtinut se lasa la racit
- albusurile se separa de galbenusuri
- cand s-a racit, se adauga galbenusurile si se mixeaza pana la incorporarea acestora
- se adauga apoi faina si praful de copt si se amesteca cu o lingura pana la omogenizare
- miezul de nuca se macina la robot - eu am taiat-o cu cutitul ca sa fie bucatile mai mari, si se adauga peste amestec

- albusurile se mixeaza spuma si se adauga peste amestecul de mai sus

- se amesteca cu o lingura pana la omogenizare
- compozitia obtinuta, se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade, timp de 40 de minute

- cand este gata, se scoate din tava si se lasa la racit

Sirop:
- zaharul se pune intr-un vas, pe foc mic, pentru a se carameliza
- se amesteca incontinuu pana se caramelizeaza - nu trebuie sa se arda pentru ca devine amar
- cand s-a caramelizat se adauga, cu grija, si foarte repede apa
- se lasa pe foc pana ce tot zaharul s-a topit, amestecand din cand in cand
- la final se adauga romul, se inchide focul si se lasa siropul la racit
- cand si blatul si siropul s-au racit, blatul se taie in patratele (mie mi-au iesit 20 de bucati) si fiecare patratel se trece prin sirop si apoi se aseaza pe un platou
Glazura de ciocolata:
- ciocolata se rupe bucati si se pune la topit, la foc mic, impreuna cu untul si uleiul
- se amesteca din cand in cand, si cand s-a topit ciocolata in totalitate, se ia de pe foc
- cu ajutorul unei linguri, pe pune glazura de ciocolata pe fiecare patratel de blat insiropat, lasand sa curga putin din ciocolata si pe margini
- se niveleaza usor cu o lingura
- cuburile glazurate, se dau la frigider pentru circa 30 de minute

Decor:
- frisca se mixeaza cu zaharul pudra, pana devine tare si se pune intr-un pos cu forma stea, cu ajutorul caruia ornam fiecare bucata de prajitura
- deasupra se presoara ciocolata rasa si se mai dau prajiturile la frigider pentru circa 30 de minute si apoi se pot servi

TIPS-URI

1

Pentru o tava de 20x30cm

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura "Ora 12"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (3)

Rahela Velicu 1

16.02.2016, 13:02

foarte buna!

mirela0911 1

16.02.2016, 17:55

Ce-mi place!

stefy_a 1

17.02.2016, 14:00

multumesc fetelor!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert flan portughez- Pasteis de Nata